Nieuws

Psychosociale zorg bij ernstige huidaandoeningen

Huidpatiënten Nederland heeft in samenwerking met de NVPD en verschillende andere relevante partners een subsidie gekregen voor een project. Dit project is gericht op het vergroten van de bewustwording van psychosociale problematiek bij patiënten met huidaandoeningen als mede het verbeteren van de vindbaarheid van psychosociale zorg voor deze groep patiënten. Een onderdeel van dit project is het ontwikkelen van een screeningsinstrument voor psychosociale problematiek bij huidpatiënten op poliklinieken Dermatologie. Ook zal er worden gewerkt aan het ontwikkelen van schriftelijk informatiemateriaal voor huidpatiënten en hun naasten over psychosociale klachten en mogelijke zorg. Daarnaast zijn we ook de mogelijkheden aan het verkennen om binnen dit project een e-learning psychodermatologie voor psychosociale hulpverleners te ontwikkelen, in navolging op onze tweedaagse RINO cursus. We hopen u hierover spoedig verder te kunnen informeren.

NVPD symposium “Stress die onder je huid gaat zitten”

Op vrijdagmiddag 26 januari 2018 organiseerden wij weer een NVPD symposium, ditmaal met het thema “Stress die onder je huid gaat zitten”. Het onderwerp werd door verschillende sprekers met diverse achtergronden  belicht en er was ruimte voor uitwisseling en discussie. Lees meer

Herman Musaph literatuurprijs 

Tijdens het NVPD symposium werd de Herman Musaph literatuurprijs uitgereikt aan Rick Waalboer (Dermatoloog, Erasmus MC Rotterdam) voor het beste artikel op het gebied van de psychodermatologie gepubliceerd in de afgelopen twee jaar (2016-2017). Het winnende artikel ‘Development and Validation of the Basal and Squamous Cell Carcinoma Quality of Life (BaSQoL) Questionnaire’ is gepubliceerd in Acta Dermato Venereologica. Het artikel beschrijft de ontwikkeling van een instrument om kwaliteit van leven te meten van patiënten met basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.

De Herman Musaph literatuurprijs is in het leven geroepen omdat de Herman Musaph Stichting de aandacht en belangstelling voor de psychodermatologie in de breedste betekenis van het woord wil bevorderen. Het betreft aandacht en belangstelling voor activiteiten op het vakgebied van de psychodermatologie die kunnen leiden tot een beter begrip van de relatie tussen biologische, psychologische en sociale factoren in het ontstaan, het beloop en de behandeling van dermatologische aandoeningen. Het bestuur van de stichting is van mening dat de gewenste aandacht mede kan worden verkregen door het publiceren over psychodermatologische onderwerpen aan te moedigen.

De prijs bestaat uit een uniek kunstwerk van Monique Broekman en een oorkonde. Het kunstwerk brengt zowel Herman Musaph, de grondlegger van de psychodermatologie in Nederland, als een voor de psychodermatologie belangrijke huidziekte tot uitdrukking.

Nascholing psychodermatologie

Op 7 en 14 november 2017 heeft  de nascholing Psychodermatologie plaatsgevonden. Deze nascholing wordt georganiseerd door de NVPD in samenwerking met RINO Noord-Holland.

In 2015 vond deze nascholing voor het eerst plaats. De 17 cursisten kwamen uit diverse beroepsgroepen, o.a. psychologen, psychiaters en haptotherapeuten. De cursus werd door de deelnemers positief geëvalueerd: “Het enthousiasme van de docenten was aanstekelijk“, aldus een van de deelnemers.

Deze tweedaagse cursus is uitermate geschikt voor u als u behoefte heeft aan meer handvatten voor de diagnostiek en behandeling van psychische klachten bij mensen met huidaandoeningen. Onder leiding van verschillende experts op het gebied van de psychodermatologie kunt u tijdens deze cursus kennis opdoen en inzicht verkrijgen in verschillende diagnostische aspecten en behandelingen van psychodermatosen, variërend van psychotische aandoeningen als parasietenwaan tot veelvoorkomende aanpassingsstoornissen bij chronische huidaandoeningen. Ook zal er voldoende gelegenheid zijn om praktisch te oefenen aan de hand van casuïstiek.

De cursus is toegankelijk voor eerstelijns-, GZ- en klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, psychosomatisch fysiotherapeuten, maatschappelijk werkenden en gespecialiseerd verpleegkundigen.  Indien u vragen heeft, kunt u zich wenden tot onze secretaris via info@psychodermatologie.nl.
De kosten bedragen €510. U kunt zich aanmelden via de website van RINO Noord-Holland.

 

Verslag NVPD/AMC symposium Psychodermatology: State of the art and future directions

Het symposium Psychodermatology: State of the art and future directions, dat plaatsvond op 13 mei 2016, was een groot succes. Dit symposium werd georganiseerd door de NVPD en het AMC en stond in het teken van het afscheid van Dr. John de Korte (psycholoog) van afdeling Dermatologie van het AMC. John de Korte is nationaal en internationaal gezien een pionier op het gebied van psychodermatologie.

De dag werd geopend door drs. Patrick Kemperman en moderator Frederiek Voskens. Vervolgens hield keynote speaker professor Uwe Gieler uit Duitsland een interessante presentatie over hetgeen tot nog toe is bereikt binnen het vakgebied, mede dankzij John de Korte. Professor Andrea Evers hield een levendig praatje over de geschiedenis van de psychodermatologie en hetgeen in de toekomst allemaal mogelijk zou kunnen zijn, onder andere door gebruik te maken van placebo effecten.

Het programma werd vervolgd met de feestelijke uitreiking van de Herman Musaph literatuurprijs 2016 door Mw. Musaph en drs. Jean-Pierre Kemperman. Deze prijs wordt één keer per twee jaar uitgereikt aan een Nederlandse auteur die in de twee jaar daarvoor het beste (al dan niet wetenschappelijk) artikel heeft geschreven op het gebied van de psychodermatologie. De prijs werd ditmaal uitgereikt aan Sylvia van Beugen voor haar artikel Body Attention, Ignorance and Awareness Scale: Assessing Relevant Concepts for Physical and Psychological Functioning in Psoriasis  gepubliceerd in Acta Dermato-Venereologica.

In het panel van dermatoloog dr. Menno Gaastra, psychiater dr. Nienke Vulink, senior verpleegkundige dermatologie Wilma Klompmaker, psycholoog/ onderzoeker prof. Andrea Evers, en voorzitter van de Alopecia Vereniging Marion Kremer kwam een goede discussie op gang over verschillende stellingen, zoals “Psychodermatologie is onbetaalbaar” en “de dermatoloog zou bij een chronische huidaandoening net zo vaak naar een psycholoog moeten verwijzen als een zalfje voorschrijven”. De stellingen resulteerden in een zeer levendige discussie, waarbij ook het publiek actief betrokken was. Uiteindelijk bleek er veel consensus over het belang van de psychodermatologie.

Na een mooie afsluitende presentatie van John de Korte, werd de dag afgesloten met de borrel. De pauzes en borrel werden muzikaal begeleid door Rinde Yildiz op de altviool.

Klik hier voor een foto-impressie van de dag.

 

Nieuw bestuur European Society for Dermatology and Psychiatry (ESDaP)

Tijdens het 16e ESDaP congres in St. Petersburg (25-27 juni 2015) is NVPD voorzitter Nienke Vulink toegetreden tot het bestuur van de ESDaP. John de Korte nam afscheid en werd benoemd tot ere-lid. We zijn blij dat Nederland vertegenwoordigd blijft in het bestuur om op Europees niveau aandacht te besteden aan de psychodermatologie.

D81_8252

Herman Musaph Award

Tijdens het 16e ESDaP congres in St.Petersburg reikte Patrick Kemperman de Herman Musaph Award uit aan Dennis Linder. Deze internationale prijs wordt namens de Herman Musaph Stichting eens in de twee jaar uitgereikt aan een wetenschapper die veel heeft betekent op het gebied van de psychodermatologie. De stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Herman Musaph, psychiater en een van de grondleggers van de psychodermatologie.

Herman Musaph Award 2015

 

Jaarlijkse NVPD werkconferentie

De NVPD organiseert jaarlijks een werkconferentie met een thema op het gebied van de psychodermatologie. De werkconferentie is toegankelijk voor alle geïnteresseerden, zowel NVPD leden als niet-leden. Het programma wordt zo samengesteld dat het thema vanuit verschillende disciplines wordt belicht. Er wordt voldoende tijd ingeruimd voor discussie en uitwisseling tussen de aanwezigen.

Heeft u een suggestie voor een thema? Neem dan contact met ons op.

PsyNVPD netwerk

De NVPD stelt zich als doel om de samenwerking tussen verschillende professionals op het gebied van de psychodermatologie te bevorderen. Dermatologen erkennen vaak wel de psychodermatologische problematiek van hun patiënten, maar weten vaak niet waar zij hen dan heen kunnen verwijzen voor begeleiding hierbij. Om in deze lacune te voorzien heeft de NVPD het PsyNVPD netwerk opgericht. In dit netwerk worden psychosociaal hulpverleners, bijv. psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers, dermatologisch verpleegkundigen, opgenomen die een specifieke expertise hebben op het gebied van de psychodermatologie.

Zoekt u een psychosociaal hulpverlener met expertise op het gebied van de psychodermatologie in uw regio? Dan kunt u contact met ons opnemen.

Ook is de bedoeling om het PsyNVPD netwerk in de toekomst verder te scholen in psychodermatologische diagnostiek en behandeling zodat patiënten met huidaandoeningen hiervan optimaal kunnen profiteren. Mocht u interesse hebben om als psychosociaal hulpverlener aan dit netwerk deel te nemen kunt u contact met ons opnemen.

 

Nieuwsbrieven

De NVPD verstuurt twee keer per jaar een digitale nieuwsbrief om leden en andere geïnteresseerden te informeren over recente ontwikkelingen op het gebied van psychodermatologie. Mocht u interessante informatie hebben voor onze nieuwsbrief dan kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief juli 2016
Nieuwsbrief november 2015
Nieuwsbrief maart 2015
Nieuwsbrief juni 2014
Nieuwsbrief december 2013
Nieuwsbrief juni 2013
Nieuwsbrief december 2012

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien