Nieuws

ESDAP 2023

Dit jaar komt het congres van de European Society for Dermatology and Psychiatry naar Nederland! Van 22-24 juni 2023 kunt u het congres bezoeken in Rotterdam. De lokale organisatie is in handen van Andrea Evers, Patrick Kemperman, Nienke Vulink and Rick Waalboer-Spuij. Meer informatie vindt u hier.

 

Literatuur update

Psychodermatologie is volop in  beweging. Twee keer per jaar vindt u daarom hier een update van de meest recente publicaties op het gebied van psychodermatologie. Mist u een publicatie of heeft u een suggestie? Neem dan contact met ons op.

 

Jaarlijks NVPD symposium

De NVPD organiseert jaarlijks een symposium met een thema op het gebied van de psychodermatologie. Het symposium is toegankelijk voor alle geïnteresseerden, zowel NVPD leden als niet-leden. Het programma wordt zo samengesteld dat het thema vanuit verschillende disciplines wordt belicht. Er wordt voldoende tijd ingeruimd voor discussie en uitwisseling tussen de aanwezigen. In 2023 is er geen NVPD symposium, maar werken we mee aan het ESDAP congres in Rotterdam.

Heeft u een suggestie voor een thema? Neem dan contact met ons op.

Symposium 2021 “Huidkanker, waarom ik?”

Op vrijdagmiddag 12 maart 2021 zal het jaarlijkse NVPD symposium plaatsvinden, dit jaar digitaal in verband met COVID-19. Huidkanker komt steeds vaker voor en de gevolgen zijn ook buiten de spreekkamer merkbaar. In de digitale meeting geven dermatologen, psychologen, verpleegkundigen en ook een patiënt hun visie. Het volledige programma vindt u hier.

Symposium 2019 “Jeuk! En nu?”

Op vrijdagmiddag 29 november 2019 vond het jaarlijkse NVPD symposium plaats in het AMC te Amsterdam. Het onderwerp “Jeuk! En nu?” werd vanuit verschillende invalshoeken belicht, zoals seksuologie, virtuele jeuk, psychosociale aspecten en behandelmogelijkheden. Het volledige programma bekijken kan hier.

Symposium 2018 “Stress die onder je huid gaat zitten”

Op vrijdagmiddag 26 januari 2018 organiseerden wij weer een NVPD symposium, ditmaal met het thema “Stress die onder je huid gaat zitten”. Het onderwerp werd door verschillende sprekers met diverse achtergronden  belicht en er was ruimte voor uitwisseling en discussie. Lees meer

Symposium 2016 “Psychodermatology: State of the art and future directions”

Op 13 mei 2016 organiseerde de NVPD in samenwerking met het AMC het symposium “Psychodermatology: State of the art and future directions”. Dit symposium stond in het teken van het afscheid van Dr. John de Korte (psycholoog) van afdeling Dermatologie van het AMC. John de Korte is nationaal en internationaal gezien een pionier op het gebied van psychodermatologie. Lees meer

 

Winnaar John de Korte Travel Grant 2018/2019

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Psychodermatologie heeft vijf inzendingen ontvangen voor de John de Korte Travel Grant 2019. Het betrof abstracts van onderzoek op het gebied van onder meer jeuk, psychosociale ontwikkeling en “delusionality”. Deze abstracts zijn in geanonimiseerde vorm voorgelegd aan twee onafhankelijke beoordelaars.

De beoordelaars hebben tijdens hun interne overleg waardering uitgesproken voor alle inzendingen en waren unaniem in hun oordeel de John de Korte Travel Grant 2019 toe te kennen aan een abstract over een origineel en relevant psychodermatologisch onderzoek.

Het abstract is duidelijk van opbouw en beschrijft in heldere bewoordingen een methodologisch goed opgezet onderzoek naar de effecten van een training op het gebied van jeuk-gerelateerde informatie bij gezonde volwassenen. Hoewel de beoogde effecten van de training in de huidige opzet niet konden worden aangetoond, doet dit niets af aan de relevantie van het onderzoek, hetgeen hopelijk bevestigd kan worden door nog te entameren vervolgonderzoek.

De winnaar is het abstract getiteld ‘Can Attention Bias Modification (ABM) training modify attention towards visual itch stimuli in healthy individuals?’ geworden. We zijn benieuwd naar het complete verhaal op het ESDaP congres 2019 in Giessen.

 

RINO cursus Psychodermatologie

Op 19 en 29 maart 2019 heeft weer een cursus Psychodermatologie plaats gevonden. Deze cursus werd georganiseerd door de NVPD in samenwerking met RINO Noord-Holland te Amsterdam. Deze tweedaagse cursus is speciaal ontwikkeld voor eerstelijns-, GZ- en klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Doel van de nascholing is om psychodermatologische ziektebeelden te leren herkennen en kennis over en inzicht in de diagnostiek en de behandeling van psychodermatosen op te doen. Planning is om in de eerste helft van 2020 een nieuwe RINO cursus Psychodermatolgoei te verzorgen.

De volgende onderwerpen komen onder meer aan bod:

  • overzicht en theorie over psychodermatologie;
  • psychiatrische stoornissen met dermatologische expressie (parasietenwaan);
  • nagebootst huidletsel (dermatitis artefacta);
  • BDD;
  • skin-picking;
  • kwaliteit van leven bij chronische huidaandoeningen;
  • voorbeelden van gedragstherapeutische interventies bij skin-picking;
  • aanpassingsstoornissen bij chronische huidaandoeningen.

Meer informatie vindt u op de website van het RINO Amsterdam.

Cursisten kwamen uit diverse beroepsgroepen, o.a. psychologen, psychiaters en haptotherapeuten. De cursus werd door de deelnemers positief geëvalueerd: “Het enthousiasme van de docenten was aanstekelijk“, aldus een van de deelnemers.

Psychosociale zorg bij ernstige huidaandoeningen

Huidpatiënten Nederland heeft in samenwerking met de NVPD en verschillende andere relevante partners een subsidie gekregen voor een project. Dit project is gericht op het vergroten van de bewustwording van psychosociale problematiek bij patiënten met huidaandoeningen als mede het verbeteren van de vindbaarheid van psychosociale zorg voor deze groep patiënten. Een onderdeel van dit project is het ontwikkelen van een screeningsinstrument voor psychosociale problematiek bij huidpatiënten op poliklinieken Dermatologie. Ook zal er worden gewerkt aan het ontwikkelen van schriftelijk informatiemateriaal voor huidpatiënten en hun naasten over psychosociale klachten en mogelijke zorg. Daarnaast zijn we ook de mogelijkheden aan het verkennen om binnen dit project een e-learning psychodermatologie voor psychosociale hulpverleners te ontwikkelen, in navolging op onze tweedaagse RINO cursus. We hopen u hierover spoedig verder te kunnen informeren.

 

Nieuw bestuur European Society for Dermatology and Psychiatry (ESDaP)

Tijdens het 16e ESDaP congres in St. Petersburg (25-27 juni 2015) is NVPD voorzitter Nienke Vulink toegetreden tot het bestuur van de ESDaP. John de Korte nam afscheid en werd benoemd tot ere-lid. We zijn blij dat Nederland vertegenwoordigd blijft in het bestuur om op Europees niveau aandacht te besteden aan de psychodermatologie.

D81_8252

Herman Musaph Award

Tijdens het 16e ESDaP congres in St.Petersburg reikte Patrick Kemperman de Herman Musaph Award uit aan Dennis Linder. Deze internationale prijs wordt namens de Herman Musaph Stichting eens in de twee jaar uitgereikt aan een wetenschapper die veel heeft betekent op het gebied van de psychodermatologie. De stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Herman Musaph, psychiater en een van de grondleggers van de psychodermatologie.

Herman Musaph Award 2015

 

Nieuwsbrieven

De NVPD verstuurt ongeveer twee keer per jaar een digitale nieuwsbrief om leden en andere geïnteresseerden te informeren over recente ontwikkelingen op het gebied van psychodermatologie. Mocht u interessante informatie hebben voor onze nieuwsbrief dan kunt u contact met ons opnemen.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien