Psychodermatology: state of the art and future directions

Psychodermatology: state of the art and future directions (13 mei 2016)

Symposium ter gelegenheid van het afscheid van dr. J. de Korte van de afdeling Dermatologie van het Academisch Medisch Centrum

Programma

Frederiek Voskens, dagvoorzitter

Current state and new developments in psychodermatology

Prof. dr. U. Gieler, Department of Dermatology, University Clinic Giessen, Germany

Het optimaliseren van (psycho)dermatologische behandelingen: een blik op de toekomst

Prof. dr. A.W.M. Evers, Sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, Universiteit Leiden

Uitreiking Herman Musaph literatuurprijs

Drs. J.P Kemperman, bestuurslid Herman Musaph Stichting

Psychodermatologie: de verbeelding aan de macht

Dr. J. de Korte, afdeling Dermatologie, Academisch Medisch Centrum Amsterdam

Afscheidswoord

Prof.dr. M.A. de Rie, afdelingshoofd dermatologie AMC

Afscheidsborrel dr. J. de Korte

Verslag

Het symposium Psychodermatology: State of the art and future directions, dat plaatsvond op 13 mei 2016, was een groot succes. Dit symposium werd georganiseerd door de NVPD en het AMC en stond in het teken van het afscheid van Dr. John de Korte (psycholoog) van afdeling Dermatologie van het AMC. John de Korte is nationaal en internationaal gezien een pionier op het gebied van psychodermatologie.

De dag werd geopend door drs. Patrick Kemperman en moderator Frederiek Voskens. Vervolgens hield keynote speaker professor Uwe Gieler uit Duitsland een interessante presentatie over hetgeen tot nog toe is bereikt binnen het vakgebied, mede dankzij John de Korte. Professor Andrea Evers hield een levendig praatje over de geschiedenis van de psychodermatologie en hetgeen in de toekomst allemaal mogelijk zou kunnen zijn, onder andere door gebruik te maken van placebo effecten.

Het programma werd vervolgd met de feestelijke uitreiking van de Herman Musaph literatuurprijs 2016 door Mw. Musaph en drs. Jean-Pierre Kemperman. Deze prijs wordt één keer per twee jaar uitgereikt aan een Nederlandse auteur die in de twee jaar daarvoor het beste (al dan niet wetenschappelijk) artikel heeft geschreven op het gebied van de psychodermatologie. De prijs werd ditmaal uitgereikt aan Sylvia van Beugen voor haar artikel Body Attention, Ignorance and Awareness Scale: Assessing Relevant Concepts for Physical and Psychological Functioning in Psoriasis gepubliceerd in Acta Dermato-Venereologica.

In het panel van dermatoloog dr. Menno Gaastra, psychiater dr. Nienke Vulink, senior verpleegkundige dermatologie Wilma Klompmaker, psycholoog/ onderzoeker prof. Andrea Evers, en voorzitter van de Alopecia Vereniging Marion Kremer kwam een goede discussie op gang over verschillende stellingen, zoals “Psychodermatologie is onbetaalbaar” en “de dermatoloog zou bij een chronische huidaandoening net zo vaak naar een psycholoog moeten verwijzen als een zalfje voorschrijven”. De stellingen resulteerden in een zeer levendige discussie, waarbij ook het publiek actief betrokken was. Uiteindelijk bleek er veel consensus over het belang van de psychodermatologie.

Na een mooie afsluitende presentatie van John de Korte, werd de dag afgesloten met de borrel. De pauzes en borrel werden muzikaal begeleid door Rinde Yildiz op de altviool.

 

Foto impressie van het symposium

Terug naar het overzicht van werkconferenties

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien